
F E D E R A L  R E S E R V E  B A N K

O F  N E W  Y O R K

Circular No. 7999 
November 26, 1976

PROPOSED INTERPRETATION OF THE FEDERAL RESERVE ACT 

Member Bank Deposits With Nonmember Banks

To A l l  M e m b e r Hanks, a nd  O the rs  C oncerned, 
in  th e  Second f  ede ra l Resers'e D is tr ic t

The Board of Governors of the Federal Reserve System has issued for comment a 
proposed interpretation of Section 19 of the Federal Reserve Act regarding member bank 
deposits with nonmember banks.

Printed on the reverse side is an excerpt from the Federal Register of November 12, 
1976, containing the text of the proposed interpretation and of the Board of Governors’ 
introductory statement thereon. Comments on the proposed interpretation should be sub­
mitted by February 7, 1977, and may be sent to our Legal Department.

Additional copies of this circular will be furnished upon request.

PAUL A. VOLCKER,
President.
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FEDERAL RESERVE SYSTEM
[ 12 CFR Part 250 ]
(Docket No. R-0062] 

MISCELLANEOUS INTERPRETATION
Proposed Interpretation of Section 19 qf 

the Federal Reserve Act Member Bank 
Deposits with Nonmember Banks
The Board of Governors is consider­

ing the adoption of an interpretation to 
the Federal Reserve Act to apply the 
term “deposit” as used in section 19(e) 
of the Act <12 U S.C 463> to include 
amounts arising out of certain check col­
lection transactions involving banks that 
are members of the Federal Reserve Sys­
tem and nonmember State banks and 
trust companies. This action is proposed 
under the Board’s authority to define the 
terms used in section 19. to determine 
what shall be deemed a deposit and to 
prescribe such regulations as it may 
deem necessary to effectuate the pur­
poses and prevent evasions of section 19. 

Section 19(e) provides that
No m ember bank shall keep on deposit 

w ith any S ta te  bank or t ru s t  eompany which 
Is n o t a m em ber bank a sum  In excess of ten  
percen tum  of its  own paid-up capital and 
surplus.

The Board has reviewed a check col­
lection arrangement under which a non­
member bank collects checks for mem­
ber banks (hereafter “respondents”). 
Under that arrangement, at the end of 
each business day. each respondent in­
forms the nonmember of the total of its 
incoming transit letter. The nonmem­
ber does not deposit the amount of the 
transit letter ta the respondent’s ac­
count, however. Rather, on a daily basis, 
the nonmember monitors respondents’ 
cash letters and credits the account of 
another large member bank (hereafter 
“correspondent”) that is maintained at 
the nonmember in the amount of the to­
tal or some proportion of respondents’ 
transit letters. The nonmember then in­
forms the correspondent of the credit. In 
turn, the correspondent immediately 
credits the respondents’ accounts main­
tained at the correspondent and debits 
the account “due from” the nonmember.

This procedure assures that in no case 
will the nominal balance of any respond­
ent maintained at the nonmember ever 
exceed the 10 percent statutory limit 
imposed by section 19(e). Because of the 
size of the member correspondent par­
ticipating in this arrangement, its de­
posit limit with a nonmember band under 
section 19(e) is extremely large. This col­
lection arrangement has been estab­
lished with the stated purpose of avoid­
ing the limits imposed by section 19(e).

The correspondent has been partici­
pating in this check collection arrange­
ment without incurring any additional 
reserve requirement liability since section 
204.2(b) of the Board’s Regulation D 
provides that amounts in the member 
bank’s “due from” account may be de­
ducted from “gross demand deposits” in 
determining the net deposits subject to 
reserve requirements. The availability of 
this deduction makes it attractive for the 
correspondent to participate in the col­
lection arrangement since it retains some 
correspondent balances of the respondent 
member bank and the nonmember and 
since it has available to it the “due from” 
deductions from gross demand deposits. 
The nonmember is attracted to the ar­
rangement since it is able to credit mem­

ber bank deposits to the correspondent’s 
account held by the nonmember, thereby 
avoiding the limitation imposed by sec­
tion 19<e> In actuality, the correspond­
ent is merely lending its name to the 
arrangement for the primary purpose 
of obtaining artificial compliance with 
the section 19(e) limitations since the 
balances that the respondent member 
banks have at the correspondent are off­
set by the correspondent’s account at the 
nonmember bank in this transaction.

Under the proposed interpretation of 
section 19(e), a member bank will be 
regarded as keeping on "deposit” with a 
nonmember bank (1) those amounts 
actually maintained in its account at the 
nonmember bank, and (2) those addi­
tional amounts that are credited to the 
account of another bank at that non- 
member to the extent that such amounts 
are determined with respect to (a) the 
total dollar amount of checks that the 
member has sent to the nonmember for 
collection and (b) the amount in (1) 
above.

The Board believes that, section 19(e) 
is intended, in part, to restrict member 
bank use of nonmember bank institutions 
for deposit transactions. The Board re­
gards the proposed interpretation as 
necessary in order to enforce the non- 
member bank deposit limit imposed by 
section 19(e) of the Act on member 
banks. Under the arrangement described 
above, a non member bank may obtain 
control over an unlimited amount of 
deposits of member banks, thereby 
avoiding the restriction of section 19(e) 
by merely creating accounting entries on 
its books.

Accordingly, pursuant to its authority 
under section 19(a) of the Federal Re­
serve Act (12 U.S.C. 461) “to define the 
terms used in this section * • * to de­
termine what types of obligations, 
whether issued directly by a member 
bank or indirectly by an affiliate of a 
member bank or by any other means, 
and, regardless of the use of the pro­
ceeds, shall be deemed a deposit, and to 
prescribe such regulations as it may deem 
necessary to effectuate the purposes of 
this section and to prevent evasions 
thereof” and section 19(e) (12 U.S.C. 
463), the Board proposes to adopt an 
interpretation to define the term “de­
posit” for purposes of section 19(e) in 
order to limit the amount of deposits 
held by a member at the nonmember 
bank. The Board’s proposed interpreta­
tion reads as follows:
§ 250.150 Member bank deposits at 

nonmember bank’s.
(a) The Board has been requested to 

review a relationship between a non­
member bank and a member bank to de­
termine whether the member bank is 
keeping “deposits” in excess of 10 per 
cent of its paid-in capital and surplus, 
with the nonmember, a violation of § 19 
te) of the Federal Reserve Act (12 U.S.C. 
463). That section provides, in part

No member bank shall keep on deposit 
with any State bank or trust company which 
is not a member bank a sum In excess of ten 
per centum of its own paid-up capital and 
surplus.

(b> The relationship is as follows A 
nonmember bank collects checks for one 
or more member banks (hereafter “re­
spondents”) At the end of each business 
day. each respondent informs the non­
member of the total of its incoming 
transit letter. The nonmember does not

deposit the amount of the transit letter 
to the respondent’s account, however. 
Rather, on a daily basis, the nonmember 
monitors respondents’ cash letters and 
credits the account of another large 
member bank (hereafter “correspond­
ent") that is maintained at the non- 
member in the amount of the total or 
some proportion of respondents’ transit 
letters, and informs the correspondent 
of the credit. In turn, the correspondent 
immediately credits the respondent ac­
counts maintained at the correspondent 
and debits the account “due from” the 
nonmember. This procedure assures that 
in no case will the nominal balance of 
any respondent maintained at the non­
member ever exceed the 10 percent 
statutory limit imposed by section 19(e). 
This collection arrangement has been 
established with the stated purpose of 
avoiding the limits imposed by section 
I9<e>.

(c> Section 19(e) of the Federal Re­
serve Act was designed, in part, to limit 
member banks’ deposit transactions with 
nonmember banks not regulated by the 
Federal Reserve. Because the relation­
ship described above permits a nonmem­
ber bank to maintain control of deposits 
of a member in excess of the 10 percent 
limits found in § 19(e), the relationship 
constitutes a \iolation of the intended 
purpose of that section of the Act. There­
fore. where a member bank enters into 
a check collection arrangement with a 
nonmember, as described above, the 
Board believes that section 19 (e) requires 
such funds represented by checks being 
collected by a nonmember to be aggre­
gated with deposits of the member di­
rectly held at the nonmember. Under the 
Board’s authority (12 U.S.C. 461) to de* 
termine what shall be deemed a deposit 
and to prescribe regulations at it may 
deem necessary to effectuate the pur­
poses of section 19 of the Federal Reserve 
Act and prevent evasions thereof, and in 
order to effectively apply the limitation 
on member bank deposits with nonmem­
ber banks, the Board has determined 
that a member bank will be regarded as 
keeping on "deposit" with a nonmember 
bank (D those amounts actually main­
tained in its account at the nonmember 
bank and (2) those additional amounts 
that are credited to the account of an­
other bank with that nonmember to the 
extent that such amounts are determined 
with respect to (a) the total dollar 
amount of checks that the member has 
sent to the nonmember for collection and 
(b> the amount in (l) above.

* * * * *
To aid in the consideration of this 

matter by the Board, interested persons 
are invited to submit relevant data, 
views, or arguments. Any such material 
should be submitted in writing to the 
Secretary, Board of Governors of the 
Federal Reserve System, Washington, 
D.C. 20551, to be received not later than 
February 7, 1977. Reference shall be 
made to Docket Rr-0062. Such material 
will be made available for Inspection and 
copying upon request, except as provided 
in § 261.6(a) of the Board's Rules Re­
garding Availability of Information.

Board of Governors of the Federal 
Reserve System, November 3, 1976.

T heodore E. Alliso n , 
Secretary of the Board.

{FR Doc.76-33417 Filed 11-11-70:8:46 am]
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